17 Ekim 2007 Çarşamba

ÖZGÜRLÜĞÜN RENGİ

Özgürlüğün rengi olur mu? Tabi ki olmaz.Ama bir zamanlar hatta yakın geçmişte bir zamanlar varmış.Nelson Mandela 'nın hapisanede kaldığı yıllarda ona gardiyanlık yapan James Gregory'nin hayatından bir kesiti anlatıyor film.Ama önemli bir kesiti.
James son derecede ırkçı ve otoriter bir kişilikte Güney Afrika'da gardiyanlık yapan evli ve iki çocuklu bir adamdır.Şu an ki başarısını ve bundan sonra beklediği başarıları da ırkçı tutumuna borçludur.Ama hayatı 20 yıl gardiyanlık yapacağı Nelson Mandela ile tanıştıktan sonra çok farklı yönlere doğru gidecektir.
James'in bu göreve seçilmesini sağlayan katı tutumu ve Mandela 'nın yerel dilini biliyor olamasıdır.Amaçları ise mahkumun içerdeki hareketlerini ve ziyaretçileri ile olan görüşmelerini iç işlerine ihbar etmektir.
Mandela'nın hapisanede ki tutumları ve görüşleri ırkçı gardiyan James'ı bile yumuşatacak hayat görüşünü değiştirmesini sağlayacaktır.

Başrollerinde Aşık Shekespeare filminde William Shekespeare rolündeki Joseph Finnes,cnbc-e kanalında yayınlanan 24 dizisinde başkan rolünden ya da Cennetten Çok Uzakta filminde beyaz kadının aşık olduğu zenci bahçıvan rolünden hatırlayabileceğiniz Dennis Haysbert ve Truva filminin güzeller güzeli Helen'î Diane Kruger var.

Film tarih dersi tadında olsa da sürükleyici ve oyunculuklar çok iyi.İzledikten sonra yaptığım küçük bir araştırma sonucu aşağıda ki durumu öğrendim.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela
Afrika Ulusal Kongresi (ANC) Başkanı Nelson Mandela, 8 Nisan 1992′de kendisine verilmesi kararlaştırılan ‘Uluslararası Atatürk Barış Ödülü’nü reddettiğini açıklanmıştır. Mandela’ya ödülün 19 Mayıs 1992′de dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından verileceği açıklanmıştı. 12 Mayıs’ta Johannesburg’ta bir açıklama yapan ANC sözcüsü Gilli Marcus, Mandela’nın ödülü, Türkiye’nin Kürtlere yönelik savaşçı politika ve insan hakları ihlalleri nedeniyle kabul etmediğini açıkladı ve Mandela’nın Türkiye’yi ziyaret etmeyeceğini bildirdi.
Üzüldüm açıkcası.Çünkü ülkemizde hiç bir insana veya guruba düşmanca davranıldığını düşünmüyorum.Hatta tam tersi biz Türklere savaşçı davranıldığı kanısındayım.Sanırım Mandela bu konuda yanlış yönlendirilmiş.Şu an verdiğimiz şehitler bu durumun en büyük kanıtı.

Hiç yorum yok:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Related Posts with Thumbnails