29 Mart 2007 Perşembe

BİR İNSANLIK AYIBINDAN ÇIKAN İNSANLIK DERSİ


OTEL RWANDA
1994 yılında Afrikanın dünya ile bağlantıları en güçlü şehri Rwanda'da yaşanan soykırımın gerçek hikayesi anlatılıyor filmde.

Hutular ile Tutsilerin savaşı gibi görünsede savaş aslında başka devletlerin Afrika üzerindeki emellerinin savaşı.Belçikalılara göre Tutsilerle Hutular arasındaki fark Tutsilerin daha narin yapılı oluşları.Ama o insanlar ikiz derecesinde birbirine benzerken bu tespiti yapmak çok ilginç.

Kabile savaşlarından kaçıp Otel Rwandaya sığınan mültecilerin kurtarıcısı olmuş otel çalışanı Paul Rusesabagina'nın gerçek öyküsü.1268 kişinin hayatını kurtarmış bir adam.

Filmin için söylenecek çok şey var ama en önemlisi mutlaka izleyin.İnsanlar ne kadar saçma şeyler için katlediliyor birbirine düşürülüyor görün.Çok uzak geçmiş değil sadece 12 yıl önce.

Oyuncu Don Cheadle Oscar adaylığı performansıyla göz dolduruyor.Nick Nolte filmde bir UN komutanı ama biraz korkak bir portre çiziyor.
Jaquin Phoneix te bir gazeteci rolünde.Yaptığı çekimler mültecilerin yardım umutlarını alevlendirdiğinde;
''İnsanlar bu çekimleri gördüklerinde aman tanrım çok korkunç deyip yemeklerini yemeğe devam edecekler ''diyor.Sanırım bizde onlardan biriyiz.Ve hala bazı ülkelerde yapılanlara aynı tepkiyi veriyoruz.
Küçük bir kız çocuğuı onu öldürmek üzere olan Hutu ya''Lütfen beni öldürme söz veriyorum bir daha Tutsi olmayacağım ''diyor.
Çok acı bir film.100 günde 1 milyonu aşkın insan katledilmiş.O yıllarda büyük ihtimalle gözden kaçırdığımız bu olayı hiç olmassa film olarak görmeliyiz.Gelecekte ders olması için

1 yorum:

MAVİ VE PORTAKAL dedi ki...

Yazan: eftihis

Müthiş ve farklı bir film,Ruandada vaktinde yaşanan gerçek olaylar beyazperdeye aktarılmış,Özellikle Amerikanın özgürleştirme operasyonunun uygulandığı ülkelerden biri olan Ruandada halkın iki kutuba ayrıştırıldığı ve birbirine düşürüldüğü bir savaşı anlatıyor.Tıpkı bugünkü Irak gibi.Oyunculuklar çok iyi,sahneler oldukça gerçekçi,görsel efektler tatmin edici.Biraz önce bahsettiğim gibi Amerikanın felsefesini anlayabilmek için oldukça ideal bir film.Sizin gibi bende şiddetle tavsiye ediyorum.Harika ve yerinde bir seçim olur.İlk izlenmesi gereken başyapıtlardan bir tanesi.

Sevgiyle kalın




acı ama gerçek
Yazan: derviş

Başlıktada belirtiğim gibi acı ama gerçek bu olanlar hala yaşanıyor ve kimse bu olanlara dur demiyor, çünkü sözde 1 dünya devletlerinin işine geliyor rant elde ediliyor insanlar katlediliyor ve bu kandan para kazanılıyor.
flimin başrol oyuncu bir harikaydı yaşam mücedelesi hayranlık uyandırıyordu.
seyredin diyorum.




Dün Ruanda Yarın başka yer
Yazan: sevdalibulut

Bu filmden haberdar ettiğin ve açıklamaların için teşekkürler.
Geçenlerde bir tv kanalında Ruanda'daki bu olayları konu alan bir başka filmi yarısından itibaren izleyebilmiştim ve çok etkilenmiştim.
Filmi bir an önce izleyeceğim ve umarım izledikten sonra duygularımı paylaşacağım.

Dostlukla




***
Yazan: maviveportakal

sevdalı bulut yorumun için teşekkür ederim filmi izledikten sonra düşüncelerini bekliyorum.hoşçakal.

Düzenleyen maviveportakal gün: 30/3/2007 saat: 12:20




dramatik
Yazan: duyuşen*www.tekirdagunluk.com*

büyük bir çaba ve özveri anlatılıyordu ve birleşmişmilletler askerlerinin acizliği... bence en dramatik olandı.bizimde birçok askerimiz aynı mantıkla iç savaş halindeki ülkelere gönderliyor ve kendilerini bile korumaya hakları yok.bu çok acı...

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Related Posts with Thumbnails